Marimba 2016

Voor de liefhebbers…gedetailleerd verslag van totstandkoming van de laatste ronde marimba. Naar beneden op de pagina terug in de tijd.

Klik voor filmpjes>>>

samenklank-nu-25-11-16tivoli-21-6-16

Bij het slotconcert van Angsthazen en Durfals , 21 juni 2016 speelden 1000 kinderen van AZC-scholen uit heel Nederland samen met het Radio Filharmonisch Orkest.

In workshops kwamen een paar honderd kinderen onder andere in aanraking met onze marimba, die daar ten doop werd gehouden.

Dank aan Rob Vlaar, Titia Bloemhof, Jurriaan Berger, Toek Numan voor arrangementen,  compositie en stuwende muzikale inbreng!

Dank aan Renee Jonker voor presentatie, Eugène van Tivoli voor licht en geluid, Petra de Klein en vele anderen voor oplossen logistieke puzzels.

Hier kunt u het ontstaan volgen van de samenspeel-marimba voor Eigen-Wijs, een project van VluchtelingenWerk Nederland. 

Donateurs

Het begon met een spontane geldinzameling onder vrienden en familie.

Lakeland Foundationlogo PBCF

De Lakeland Foundation vulde dat royaal aan. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een bijdrage van maximaal € 3500,- toegezegd; meer dan was aangevraagd! Deze toewijzing is mede mogelijk gemaakt dankzij het Bredius Fonds en het Marijke van Oordt Fonds. Hiermee wordt nu het instrument gebouwd. Bamboe Bouw Nederland gaf korting op het materiaal. De Vries Staalwerk rekende een schappelijke prijs. Alle gulle gevers: bedankt!!

Nog steeds droom, of al werkelijkheid?

Het speelt al als een droom!

De eerste presentatie van het instrument op 21 juni a.s. in Tivoli, Utrecht, om 11.30 en 14.15 u. Dan doen we pauze-workshops met 150 kinderen van verschillende AZC-scholen in Nederland. Zij komen voor het slotconcert van ‘Angsthazen en Durfals’, waaraan ze tien weken hebben gewerkt.

Er is nog ruimte voor belangstellenden die aan de marimba hebben bijgedragen. Laat a.j.b. weten of je wilt komen, er is een gastenlijst (klik op contact).

Volgend concert gepland: 25 september, nieuws volgt.

Klik hieronder voor filmpjes van de vorige meespeelmarimba:

image(2) image(1) image

Lees hier meer over de totstandkoming

 Oorspronkelijk plan

28-4-16 Vandaag de eerste bamboepijpen op maat gezaagd. Puzzelen over ophanging. Hopelijk volgende week stemmen.

21-4-16

De marimba is al een beetje bespeelbaar!

Nog zonder resonatoren, hier en daar moeten de steuntjes nog een beetje worden aangepast, maar het vordert.

14-4-16 Er is inmiddels veel gebeurd. Het begint vorm aan te nemen! Door drukte loopt de informatievoorziening achter. Binnen twee weken meer informatie.

29-3-16 Nieuwe geplande datum van première: 21 juni 2016 in Tivoli, Utrecht.

19-3-16

5-3-16 Kill your darlings

In dit stadium van fantasie naar werkelijkheid word je gedwongen om de ideeën waar je mee begon kritisch te toetsen, en soms te verwerpen.

Uitgangspunten waren:

  • Instrument met een scharnierend frame
  • Daarin 52 losse toetsen met hun eigen resonator
  • Die klankelementen zouden allemaal uitneembaar worden, zodat ze zouden kunnen worden uitgedeeld, net als bij de Indonesische angklung.

3 x raden! Alle uitgangspunten zijn inmiddels losgelaten. Zoals het er nu uitziet wordt het:

  • Een instrument bestaand uit drie delen, in verschillende vormen neer te zetten en elk afzonderlijk opvouwbaar. Scharnieren wordt te ingewikkeld, kwetsbaar en duur.
  • Per deel zijn de resonatoren in hoogte te verstellen om aanpassingen aan de temperatuur te kunnen doen, en gegroepeerd los te halen voor vervoer.
  • Net als bij een gewone marimba kunnen de toetsen blijven zitten: uitdeelbaar maken compliceert de zaak en voegt niet heel veel gebruiksmogelijkheden toe. Misschien een volgende keer…

De uitgangspunten dat het een voor groepen aantrekkelijk instrument moet worden dat in een Boedelbak past zijn gehandhaafd!

Op 14-1-2016 is een bedrag van € 1975,- (€ 2500,- incl. BTW) aangevraagd bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Eerder is hetzelfde bedrag aangevraagd bij de Lakeland Foundation. In maart komt daar duidelijkheid over. Het ziet er goed uit! De Lakeland Foundation heeft het verzoek gehonoreerd , en het Cultuurfonds stemt voorzichtig optimistisch.

21-12-15

Lees hier het persbericht

De geldinzamelingsbrief wordt door veel ontvangers doorgestuurd binnen hun netwerk.  VluchtelingenWerk brengt het project onder de aandacht van bedrijven en personen die hulp aanbieden.

Hoe staat het met de voortgang?

Enkele proeftoetsen zijn klaar. Bamboe proefstukken (diameter ±10 à 12 cm, wanddikte 10 mm) liggen te wachten om bewerkt te worden. Eerste klus: gereedschap maken om de tussenschotten te verwijderen. Dat wordt een dikke, zware holpijp, geslepen aan de binnenkant.

17-1-16. Holpijp werkt, wel is het een flinke klus om de sterke, zware bamboepijpen netjes te bewerken. Volgende project: stoppers draaien en bekleden om de pijpen aan de onderkant luchtdicht af te sluiten en te kunnen fijnstemmen.

Nieuwe geplande datum van première: 21 juni 2016 in Tivoli, Utrecht.